Aktuelne vijesti

U Domu kulture u Srebreniku održana predstava “Taximetar”

Datum:

U velikoj sali Doma kulture u Srebreniku sinoć je odigrana komedija Taximetar, prema tekstu Gorana Vojnovića, a u kojoj su vrhunske uloge ostvarili  Irfan Ribić i Aleksandar Seksan.

Smještajući svog junaka na ulicu, u taksi, Vojnović se kroz njegove interakcije s raznim klijentima dotiče brojnih problematičnih tačaka u društvu. Predstava je sastavljena od kratkih sličica stvarnosti koje zajedno čine fresku svijeta u kojemu se svi prepoznajemo. Lik Gorana, poštenog taksiste, čovjeka u srednjim godinama glumio je Aleksandar Seksan, a Irfan Ribić je igrao čak 10 potpuno različitih likova i karaktera.

Velika vrijednost ovog teksta je što u njihovom, krajnje nekorektnom političkom diskursu, razotkrivaju svakodnevne predrasude prikrivene u preuzetim uvjerenjima, općim mjestima društvenih predrasuda, koje obično niko ne dovodi u pitanje, osim ako se i sam ne nađe u istim problemima.

Radnja prati šta se događa taksisti na ulicama, dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika, preko tajanstvene dame koja to nije, bivšeg pankera,  pasioniranog demonstranta te drugih likova kroz koje se reflektuju problemi i frustracije vremena u kojem živimo.

www.radiosrebrenik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti