back to top

Aktuelne vijesti

U Gradačcu održan sastanak nevladinih organizacija u BiH koje vode „Sigurne kuće“

Datum:

Danas je u Gradačcu održan sastanak šest nevladinih organizacija koje vode „Sigurne kuće“ u BiH s predstavnicima Agencije za ravnopravnost spolova ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH . Sastanku su prisustvovali ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić i gradonačelnik Grada Gradačac mr sci. Edis Dervišagić.

Na sastanku se razgovaralo o poduzetim aktivnostima nadležnih institucija koje  su vezane  za svirepo trostruko ubistvo koje se desilo prije tri mjeseca u Gradačcu ali i na prevenciji femicida uopće.

u gradačcu održan sastanak nevladinih organizacija u bih koje vode „sigurne kuće“

Učesnici sastanka obratili su se medijima gdje je ministar Hurtić istakao da je potrebno da se riješi zakonska regulativa koja se odnosi na regulisanje statusa „Sigurnih kuća“ u Bosni i Hercegovini. „ … ovaj sastanak je početak rješavanje problema ne samo „Sigurnih kuća“ nego uopćeno nasilja u porodici i femicida…“.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je napomenuo da Gradačac nije samo mjesto zločina nego je mjesto odakle se pokreće inicijativa „Promjene“ koja se odnosi na sve zakonske regulative koje regulišu nasilje u porodici u BiH. Također je napomenuo da je rezultat nedavnog sastanka s ministrima s kantonalnog i federalnog nivo, koji je održan u Gradačcu, pokretanje inicijative za izradu studije o opravdanosti  povećanja broja sigurnih kuća na području Federacije Bosne i Hercegovine.

u gradačcu održan sastanak nevladinih organizacija u bih koje vode „sigurne kuće“

S ovog sastanka poslata je poruka da je potrebno zajedničkim snagama i sistemskim rješenjima riješiti ili ublažiti problem nasilja u porodici u BiH.

/ Grad Gradačac


radiogradacac.ba

Najnovije vijesti