Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Učenici Medicinske škole Tuzla poručuju: Kupujmo i koristimo domaće!

Datum:

Učenici Medicinske škole Tuzla poručuju: Kupujmo i koristimo domaće!
  • Na e-mail adresu portala NKP.ba ([email protected]) je stigao prvo upit a nakon potvrdnog odgovora i tekst o aktivnostima učenika trećeg razreda Srednje medicinske škole.
    Tekst prenosimo u cjelosti bez izmjena…
Učenici Medicinske škole Tuzla poručuju: Kupujmo i koristimo domaće!

KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE

Domaćim proizvodom se smatra roba proizvedena u Bosni Hercegovini,u čijoj proizvodnji je upotrijebljeno bar 50% sirovina proizvedenih u BiH.

Šta je to #387 proizvod ? Takozvani bar kod, broj ispod kod proizvoda  nosi sa sobom podatke o proizvođaču i porijeklu robe. Brojčani kod,  koji počinje brojevima  387, obilježava  proizvode iz domaće proizvodnje, proizvod iz Bosne i Hercegovine,aznak bh. kvalitete (zvjezdica) je garant da je produkt iz BiH.

Tokom višemjesečnog istraživanja i rada na ovom projektu uvidjeli smo,prvenstveno,da ova tema zahtijeva mnogo više pažnje te posvećenijeg rada sa građanima,kako bi  oni uvidjeli bitnost kupovine i korištenja domaćih proizvoda.Naš cilj je da potaknemo građane da favoriziraju lokalnu proizvodnju,te da nastoje kupovati domaće proizvode na lokalnom nivou za početak.

Također neke od mjera javne plitike koje smo predložili i koje ćemo,uz adekvatnu podršku nastojati realizirati i koje su naišle na pozitvan odgovor kod nekih političkih predstavnika sa kojima smo uspjeli razgovarati su:

  • U osnovne i srednje škole uvesti više nastavnih jedinica u sklopu kojih bi učenici imali priliku razgovarati,iznositi svoje ideje i sticati znanje o važnosti i prednosti domaćeg u odnosu na strano.
  • Na policama bh. marketa bi se trebalo nalaziti više od 30% domaćih proizvoda,samim time građani bi imali širi uvid u asortiman domaćih proizvoda,te bi zasigurno,tako više proizvoda domaćih proizvodžača zauzimalo svoje mjesto u korpama bh. građana.
Učenici Medicinske škole Tuzla poručuju: Kupujmo i koristimo domaće!
Učenici Medicinske škole Tuzla poručuju: Kupujmo i koristimo domaće!
Učenici Medicinske škole Tuzla poručuju: Kupujmo i koristimo domaće!
Učenici Medicinske škole Tuzla poručuju: Kupujmo i koristimo domaće!

Bitno je napomenuti da kupovinom domaćih proizvoda dajemo dvostruk doprinos borbi protiv ekonomske krize.

Na primjer,kupovinom domaćeg proizvoda u vrijednosti od 10 KM u BiH ostaje 8KM,dok kupovinom nekog stranog proizvoda,iste vrijednosti u BiH ostaje u prosjeku 2KM.Taj novac prvenstveno pomaže da se sačuvaju radna mjesta – naših članova porodice, prijatelja, komšija,ali i osigura prilika za širenje kapaciteta i nove investicije. Drugo, kupovinom domaćih proizvoda pomažemo i punjenje državnog budžeta, te time osiguravamo penzije ljudi koji su izgradili ovo što danas kao društvo imamo.Razvojem lokalne ekonomije,sistem zdravstva i obrazovanja,također ostvaruje velike benefite,što je preduvjet njihovog kvaliteta,a time i kvaliteta ukupne društvene zajednice.Dakle,kupovinom domaćih proizvoda direktno ulažemo i osiguravamo stabilnu budućnost novim generacijama.

Najbitnije je razgovarati o ovoj temi i raditi na podizanju svijesti građana o njenoj važnosti,jer svako od nas,svaki pojedinac,može dati svoj doprinos u stvaranju stabilne i jake ekonomije,koja je preduvjet za stvaranje napredne i stabilne države.

  • Autori:
  • Učenici 3-C Medicinske škole Tuzla, Hadisa Alikadić i Melina Ibrahimović

(NKP.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti