Aktuelne vijesti

Svetlana Kitić nekadašnja najbolja rukometašica svijeta rodom iz Tuzle

Svetlana Kitić je bivša najbolja rukometašica svijeta Uspješna rukometašica Svetlana...

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Usvojen je Budžet Grada Tuzla, uposlenicima u Gradskoj upravi plate veće za 10 posto

Datum:

Budžet Grada Tuzla za 2022. godinu u iznosu od 68.480.000 KM usvojen je u srijedu na sjednici Gradskog vijeća Tuzla.

Povećanje Budžeta za 16.202.000 KM u odnosu na Nacrt, posljednica je novih, revidiranih projekcija, koje je Grad Tuzla dobio u 11 mjesecu od ministarstva finansija, u pravcu povećanja prihoda po osnovu PDV-a i poreza na dohodak. Zaposlenicima u Gradskoj upravi Tuzla će od nove godine plate biti povećane za 10 posto.

Budžet socijalni i razvojni

˝To je dosta veliki Budžet i omogućio nam je da predvidimo prije svega ono gdje je prioritetna nadležnost Grada Tuzla, da tu ništa ne nedostaje. Ako ima nešto sredstava preko toga postoji zakonska mogućnost da se i za to sredstva izdvoje. Za komunalnu gradnju predvidjeli smo 47,5 posto sredstava, ali i dovoljno sredstava za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Da možemo voditi adekvatnu komunalnu, ekonomsku i socijalnu politiku. Naravno, da budemo i štedljivi. Mi očekujemo još rast prihoda, ali znate i da ide rast cijena struje našim javnim preduzećima i ustanovama˝, izjavio je za TIP gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i dodao: ˝Moramo sačuvati finansijsku snagu i sigurnost. U 2022. godini sigurno će biti i rebalans Budžeta. Na sjednici je bilo dosta ideja koje nismo mogli da prihvatimo. Analizirat ćemo te ideje. Neke od njih se mogu realizirati kroz postojeći Budžet, a neke kada budemo utvrđivali rebalans˝.

Pomoćnica gradonačelnika za Službu za budžet i finansije Suada Isaković, smatra da je usvojeni Budžet razvojni i socijalni.˝Budžet je socijalni i razvojni. Od 68 miliona KM naš kapitalni Budžet je blizu 22 miliona KM. To je veoma značajan procenat kapitalnih projekata u ukupnom Budžetu. Oko 47 posto Budžeta se odnosi na izgradnju komunalne infrastrukture. Grad Tuzla je poznat i drži dugi kontinuitet vezano za socijalna izdvajanja. Grad pokušava pored javnih potreba, koje su propisane zakonom, da finansira i dodatna sredstva iz oblasti socijalne zaštite. Također, imamo značajna izdvajanja za sport, podršku mladima itd.˝, kazala je Isaković.

Zaposlenicima u Gradskoj upravi 10 posto veće plate

Zaposlenicima u Gradskoj upravi Tuzla će od nove godine plate biti povećane za 10 posto. ˝Ovdje se radi o regulisanju prava uposlenika Gradske uprave. U prošloj godini smo imali određene intervencije kod javnih ustanova. Sindikat je u ovom slučaju iskoristio pravo propisano zakonom da se iznos plate usklađuje sa rastom potrošačkih cijena. Predviđen je porast plate od 10 posto od nove godine. Plate u Gradskoj upravi nisu visoke i ovo povećanje od 10 posto je pokušaj da se pomogne zaposlenicima u prevazilaženju sve težeg života˝, istakla je Isaković za TIP.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti