Aktuelne vijesti

Svetlana Kitić nekadašnja najbolja rukometašica svijeta rodom iz Tuzle

Svetlana Kitić je bivša najbolja rukometašica svijeta Uspješna rukometašica Svetlana...

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

VIDEO: Tuzlak Muhamed govori 73 jezika

Datum:

Muhamed je Tuzlak koji govori 73 svjetska jezika…

Muhamed Mešić je bosanskohercegovački pravnik, hebrejist, japanolog i jezički genije. U svom rodnom gradu je već sa 16 godina bio gradski vijećnik. S 26 godina govorio je već 56 jezika. Kod njega je potvrđena jedna vrsta Savant-sindroma, jedna forma autizma.

Njegova nadarenost privlači akademske interese.

Prvi strani jezik ovaj Tuzlak naučio je za vrijeme ljetovanja u Grčkoj, dok se želio sporazumjeti s domaćicom. Kasnije je koristio kontakte s vojnicima internacionalnih trupa, koji su za vrijeme rata boravili u BiH. Tokom rata u Tuzli nailazio je na vojnike Unprofora iz Švedske, Pakistana, Norveške i tokom rata je i naučio njihove jezike.

Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, a kako su ga u vrijeme početka studiranja privlačile nauke poput japanologije, semitistike i judaistike, najbliža mjesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Beč. Univerzitet u Beču je veći i stariji, pa se odlučio da upravo tamo studira. Studij prava apsolvirao je 2002. u Beču. 2010. je dobio nagradu Brainswork Make a Difference Award.

tuzlak
VIDEO: Tuzlak Muhamed govori 73 jezika

Prvi kurs stranog jezika bit će mu kurs znakovnog jezika. On je vanjski Senior Consultant za održivi razvoj, Creative Industries i obrazovanje kod Brainsworka, gdje je 2005. godine bio prvi Brainswork-stipendist.

Kao mali pisao je sa desna na lijevo, a njegovi roditelji bi čitali u ogledalu šta je bilo napisano. Bilješke vodi na herbejskom i arapskom. 

Izjavio je da ga ljudi tokom posjeta Grčkoj često pitaju da li je on zapravo Grk jer posjeduje akcenat kao da se rodio u Atini.

Izvrsno govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, dok razgovor može voditi na još 61 jeziku svijeta.

Širom svijeta govori se oko 7.000 jezika, pa Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji “zezaju” da poznaje “samo” 73 od toliko jezika u “Božijoj bašti”. Ipak, jezike ne broji niti ih organizovano uči.

“Volim imati priliku da razgovaram s ljudima na raznim jezicima. Ali imam veliki broj prijatelja koji tu listu prate. Doslovce hodaju sa defterima i kad god me čuju da progovorim na drugom jeziku to upišu. Teško bi bilo reći da sve jezike govorim tečno i podjednako dobro”, pojasnio je.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti