Aktuelne vijesti

Na pomolu investicijski projekti Vlade TK i Razvojne banke FBiH –

Iskorištavanje potencijala Razvojne banke Federacije Bosne...

Počela distribucija milion komada sadnog materijala –

Datum:

Danas je u Tuzlanskom kantonu počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća u krugu udruženja Bosper i Plant d.o.o. Svečanosti su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović. Ovom manifestacijom započinje sezona sadnje povrća u plastenicima kao i zvanična prodaja visoko kvalitetnog rasadnog materijala, koje i ove godine poljoprivrednicima na raspolaganje stavljaju najveći proizvođači sadnog materijala povrća za tržište Bosne i Hercegovine, udruženje Bosper i Plant d.o.o. U ovogodišnjem asortimanu presadnica povrća dominantnu osnovu čine visokorodni hibridi povrća renomiranih svjetskih proizvođača sjemena povrća kao i starije odomaćene sorte povrća, rečeno je danas, a važno je naglasiti da se radi o presadnicama povrća čije zdravstveno stanje kontrolišu federalne institucije.

Proizvodnja zdravstveno ispravnog i sortno čistog sadnog materijala u svijetu i Bosni i Hercegovini predstavlja veliki izazov, a s kojim se Plant i drugi registrovani proizvođači kvalitetno nose pa domaćem i stranom tržištu nude kvalitetan i siguran sadni materijal. Očekuje se da će tokom aprila i maja biti distribuirano preko milion presadnica povrća za proizvodnju u plastenicima i oko milion presadnica za proizvodnju povrća na otvorenom polju. Prosječni prinosi koji se očekuju od ovog rasadnog materijala su 6.000 tona povrća i oko 1000 tona voća (jagode i lubenice)“, kazao je danas direktor Plant d.o.o. Adnan Hodžić.

Premijer Halilagić je istaknuo da je i današnja manifestacija pokazatelj da Vlada i Bosper, te Plant d.o.o. dijele stratešku viziju razvoja poljoprivredne proizvodnje u Tuzlanskom kantonu.

Svjesni smo značaja i potencijala poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane na području našeg kantona i spremni smo uložiti i ulagati dodatne napore da poljoprivrednu proizvodnju unaprijedimo i podignemo na znatno viši nivo. Prošle godine Vlada Tuzlanskog kantona je za poticaje u poljoprivredi izdvojila rekordnih 14 miliona KM. Ove godine u Budžetu smo predvidjeli 12,8 miliona KM za ovu namjenu, a to ne mora biti konačna cifra. I ove godine osluškujemo potrebe poljoprivrednika i naš partnerski odnos sa našim poljoprivrednicima nastavit ćemo i ove godine, te ćemo odgovarati na njihove potrebe i kretanja na tržištu“, kazao je premijer Halilagić.

Također, premijer Halilagić je istaknuo da je Tuzlanski kanton lider po poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH.

Oko 33% od ukupne poljoprivredne proizvodnje u Federaciji odvija se upravo na području našeg kantona. Od ukupno oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji, oko jedne četvrtine njih se nalazi na području našeg kantona. To pokazuje da imamo veliki potencijal i još uvijek značajan prostor za dalji razvoj. Također, razvoj ove privredne grane pokazuje da smo dobro prepoznali naše potencijale i komparativne prednosti, te da smo stvorili relativno dobru klimu za razvoj obrtničkog poljoprivrednog biznisa“, zaključio je danas premijer Halilagić.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti