Aktuelne vijesti

Muzej Geološka postavka Pannonica u Tuzli

Muzej Geološka postavka Pannonica predstavlja značajan segment za razvoj...

U Tursku stigla pomoć iz Kalesije, u toku montaža stambenih kontejnera –

Datum:

U turskim gradovima Hatay i Kahramanmaras stigao je drugi konvoj humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine (CK FBiH) s robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova.

Dio konvoja isporučen je u Hatayu gdje se delegacija Crvenog križa Federacije BiH sastala sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija Turskog Crvnog polumjeseca u Hatayu.

Drugi, dio konvoja koji čini 33 stambena kontejnera sa pratećom opremom i osam montažnih kuća isporučen je u Kahramanmaras, gdje se tokom dana vrši i montaža ove donacije.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić izrazio je zadovoljstvo što su na licu mjesta vidjeli kako robe koje su dopremili zaista pomažu.

– Trenutno se montiraju stambeni kontejneri i montažne kuće koje je naš konvoj dovezao i tu će biti smješteno više od 100 ljudi. Upravo je to pokazatelj da je neophodno pomagati institucionalno, ali i kolika je snaga Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – istakao je on.

Predsjednik CKFBiH Husein Kličić je zahvalio donatorima, a posebno Općini Kalesija.

Delegacija CK FBiH boravit će u Turskoj još dva dana, gdje će nastaviti sa posjetama područja koje je pogodio zemljotres te će imati još niz sastanaka sa predstavnicima Crvenog polumjeseca Turske kako bi na što bolji način mogla pomoći stanovništvu Turske.

Inače, humanitarna pomoć u drugom konvoju prikupljana je na osnovu potreba Crvenog polumjeseca Turske, kao što je to bio slučaj i prvi put i kao što će to biti slučaj za treći konvoj, čiji je polazak planiran za naredni mjesec.

Iz CK FBiH podsjećaju, da se tokom marta provodi i kampanja „Niste same za žene i djevojke u Turskoj i Siriji“, a cilj je prikupiti što više higijenskih paketa. Paket podrške može se ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa širom Federacije BiH.

Također, CK u BiH od početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovništvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 500.000 KM, saopćeno je iz CKFBiH.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti