Aktuelne vijesti

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

U Tuzli pomovisano izdanje izabranih djela Avde Međedovića – .

Datum:

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona većeras je održana promocija izabranih djela Avde Međedovića.

Organizatori promocije bili su Javna ustanova Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

O knjigama su, pred mnogobrojnom publikom, govorili prof. dr Mirsad Kunić, prof. dr. Sead Šemsović, izdavač Kemal Musić, a promociju je moderirao Sead Husić.

Avdo Međedović ili kako ga nazivaju, balkanski Homer, rođen je i živio u Obrovu, kod Bijelog Polja, bio je bošnjački epski pjesnik i guslar. Njegova djela su izučavana godinama i pomogla su stvaranju novih modernih teorija usmjene književnosti i moderne homerologije.

Izabrana djela Međedovića objavljena su u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije, u okviru edicije “Lim“, a prema riječima izdavača, Kemala Musića, to je drugo kapitalno djelo objavljeno u ediciji. Izabrana djela čine četiri epa i to Ženidba Smailagić Meha i Osman beg Delibegović, kao i Bećiragić Meho i Ženidba Vlahinjić Alije.

Na promociji se moglo čuti da su djela Avde Međedovića zastupljena i na Harvardu, kao i na drugim elitnim univerzitetima, te da se upoređuju sa Homerovim djelom Ilijadom i Odisejom. Gotovo da nema poznatog homerologa koji nije pisao o Međedoviću.

Promocija u Tuzli je prva promocija ovog važnog izadavačkog poduhvata koja je organizovana u Bosni i Hercegovini. /S.P./

 


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti