Aktuelne vijesti

Muzej Geološka postavka Pannonica u Tuzli

Muzej Geološka postavka Pannonica predstavlja značajan segment za razvoj...

Mališani posjetili hospitalizirane vršnjake u UKC Tuzla –

Datum:

U povodu 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od raka, Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“, zajedno sa mališanima iz predškolske ustanove „Aladin“ posjetili su djecu hospitaliziranu na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

U okviru programa posjete mališani iz predškolske ustanove „Aladin“ iz Tuzle sa pjesmom i crvenim balonima pozdravili su hospitaliziranu djecu i na taj način im pružili podršku u njihovoj borbi sa okrutnim zločudnim bolestima.

Također, tom prigodom su uručeni brojni poklon paketi za istu djecu.

Prema dostupim podacima Globalne zdravstvene procjene Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine kod gotovo 400.000 djece u dobi od 0 do 19 godina će se razviti rak. Na godišnjem nivou broj smrtnih slučajeva od raka kod djece nije se značajno povećavao od 2000. godine, te prema zadnjih dostupnim podacima iz 2019. godine SZO procjenjuje da taj broj iznosi 100.000.

Po posljednjim podacima u Federaciji je 2021. zabilježeno oko 130 oboljele djece, od čega je najveći broj oboljelih bio u Tuzlanskom kantonu. Na odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla trenutno je hospitalizirano desetoro djece koja se liječe od malignih oboljenja.

Prošle godine na klinici se liječilo 29 djece od kojih je petero izgubilo tu tešku bitku. Prema dostupnim podacima na godišnjem nivou u Tuzlanskom kantonu dijagnostikuje se oko 15 novih slučajeva malignih oboljenja kod djece do 15 godina. Dominiraju akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, a prate ih tumori bubrega i kostiju, navedeno je u informaciji UKC Tuzla.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti