Aktuelne vijesti

“Ne palite vatru na otvorenom prostoru” –

Iz Službe civilne zaštite Grada Tuzle upozoravaju...

Radnici Komunalca Tuzla počeli sa proljetnim uređivanjem parkova –

Radnici JKP “Komunalac” Tuzla počeli su provoditi...

Pokušat ćemo iskoristiti mane Veleža –

Fudbaleri Tuzla Cityja drugi dio sezone u...

Održan okrugli sto povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta – .

Datum:

Danas je u Ateljeu i kući Ismet Mujezinović, u Tuzli, održan okrugli sto povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a govorili su Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Počasni građanin Tuzle, Eli Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle. Moderator je bio Mehmed Pargan. Organizator događaja je Grad Tuzla, u saradnji sa Jevrejskom opštinom Tuzla. Prisutnima se na početku obratio vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

 

“Mi u Tuzli smo tradicionalno posvećeni njegovanju kulture sjećanja.

Posvećeni smo očuvanju sjećanja na holokaust, na genocid u Srebrenici, na sve žrtve, preživjele i njihove spasioce. Smatramo to svojom ljudskom i civilizacijskom obavezom.

Njegovanjem sjećanja, pridružujemo se milionima ljudi širom svijeta, podižemo svoj glas i pokušavamo ukazati na opasnosti neuspjeha u učenju iz naše bliže i dalje historije. 27. januar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u znak sjećanja na dan kada je Crvena armija 27. januara 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracioni logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, 27.1. proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim i njihove sluge.

 

Procjenjuje se da je broj žrtava bio između devet i jedanaest miliona, među kojima je bilo oko šest miliona Jevreja, pola miliona Roma, stotine hiljada Slavena, te hiljade komunista i drugih političkih oponenata nacističkom režimu. Među žrtvama holokausta bilo je i milion i petsto hiljada djece.

Dan sjećanja na žrtve holokausta odnosi se na sjećanje na zločine protiv čovječnosti počinjene u prošlosti, ali i na važnost sadašnjosti, te je potrebno uložiti još mnogo truda za oslobađanje našeg društva od mržnje, diskriminacije i nasilja.

Nažalost, Evropa i Svijet, a pogotovo mi u Bosni i Hercegovini, svjedoci smo ponavljanja genocida na tlu Evrope, u Srebrenici. To nam govori da, uprkos decenijama truda, kao društvo, još nismo učinili dovoljno u borbi protiv diskriminacije i na sprječavanju novih genocida i zločina protiv čovječnosti.

Obilježavanjem ovog dana želimo odati počast milionima nedužnih žrtava i poslati poruku da su holokaust i genocid najveće tragedije čovječanstva i da se ne smiju ponavljati, niti negirati. Njegujući sjećanje na žrtve holokausta, na žrtve genocida u Srebrenici, mi se borimo protiv zaborava i protiv negiranja genocida i holokausta. Hvala vam što zajedno učestvujemo u obilježavanju Dana sjećanja” – naveo je u svom izlaganju dr.sc. Lugavić.

 

Prije početka održavanja okruglog stola u Ateljeu i kući Ismet Mujezinović, delegacije Grada Tuzle i Jevrejske opštine Tuzla odale su poštovanje i položile cvijeće na spomenik “Suza” i Memorijal Jevrejima stradalim u Drugom svjetskom ratu postavljen na mjestu bivše sinagoge u Klosterskoj ulici.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti