Aktuelne vijesti

U Narodnom pozorištu Tuzla izvedena gostujuća predstava “Emigranti” –

Datum:

Komedija „Emigranti“, poljskog klasika Sławomira Mrożeka u prijevodu i režiji Jasmina Novljakovića, a u produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, večeras je izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla.

U predstavi  dva stranca iz nepoznate zemlje žive zajedno u podrumu u nepoznatom gradu u zapadnoj Europi.

Otuđeni intelektualac AA odlučio je emigrirati iz političkih razloga, dok je njegov sustanar, “seljak radnik” XX, otišao samo zaraditi novac. Osuđeni su na vlastito društvo, a njihova se simbioza temelji na međusobnoj zavisnosti, kroz mnoštvo sukoba. U širem smislu, sukob između AA i XX. tiče se jednog od najvažnijih problema u poslijeratnoj Poljskoj – jaza između inteligencije i radnika.

Mrożekovi protagonisti dvojica su istočnih Europljana (Poljaka) na privremenom radu na Zapadu (u Parizu) 70-ih godina prošloga stoljeća.

“Riječ je o jednom od bolje napisanih komada druge polovine 20. stoljeća, prije svega što se tiče zadatka za glumce. Za Mrožeka se smatralo da više neće biti aktualan s padom komunizma, jer je bio izrazito politički nastrojen pisac i borio se protiv svih apsurda komunizma, te je morao i emigrirati. On je taj komad pisao iz svog iskustva, a vrijeme je pokazalo da dobra literatura i književnost traju i u drugim društveno-političkim sustavima”, naveo je reditelj Jasmin Novljaković.

U predstavi igraju dva istaknuta hrvatska glumca Vladimir Andrić i Vedran Dakić.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti