Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

U Tuzli predstavljeno bh. izdanje romana Radeta Radovanovića “Smeh pod vešalima” –

Datum:

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlankog kantona u Tuzli sinoć je održana prva promocija bosanskog izdanja romana Radeta Radovanovića, novinara i publiciste iz Beograda, pod nazivom “Smeh pod vešalima”.

Knjiga sa podnaslovom ”Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu”predstavljena je kao historijski dokument, poluautobiografski roman, hrabro svjedočenje o Srbiji pod vlašću Slobodana Miloševića i strašnim o zločinima na Kosovu, te NATO intervenciji u Srbiji.

Autor je u svojoj knjizi u ulozi naratora, a u knjizi piše o novinaru Radomiru Radoviću, što je u stvarnim događajima koje u knjizi tretira ustvari on sam.

-Knjiga „Smeh pod vešalima“ je reminisencija autora na njegov život i djelovanje u jednom vremenu ili kako sam autor kaže to je dokumentarni roman. Autor kombinuje literarnu formu pripovijedanja i žurnalističke forme. Romanesknu formu on koristi kako bi se s vremenske disance od 22 godine prisjetio događaja i nadopunio novinarske izvještaje dramaturškim intervencijama utisnušći jako ličnu notu. Autor na najbolji način, argumentirano i precizno piše i o vojnom pohodu Slobodana Miloševića, koji će devedestih godina vođen bezobzirnošću i idejom velike Srbije čitavo jedno desetljeće voditi ratove za osvajanje teritorija – istakao je između ostalog promotor prof. dr Enes Osmančević, podvlačeći da ova knjiga ima za cilj poteknuti proces suočavanja sa prošlošću prije svega u Srbiji.

Prije bosanskohercegovačkog, objavljena su izdanja u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, s tim da se u Srbiji ova knjiga u režimu bliskim medijima u potpunosti ignoriše, a u prodaji se može naći u tek nekoliko knjižara.

-Prvo izdanje u Srbiji je izašlo krajem 2021. godine i tada su ta propagandna glasila dobila naređenja „ovo da se ne dira“. Tek u jednom se pojavilo nekoliko rečenica da Radovanović nastavlja sa optužbama na račun Srbije, te da pored toga što je govorio o genocidima u Bosni, tvrdi da je i na Kosovu bilo genocida. Ali pored toga prvo izdanje od hiljadu primjeraka je brzo prodato, kao i prvo izdanje na Kosovu na albanskom jeziku, dok je o knjizi napisano više od 20 analiza i kritika – istakao je autor knjige Rade Radovanović.

”Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu” podnaslov je koji u najkraćem opisuje prepreke sa kojima se autor susreće u Srbiji koja se teško suočava sa svojom prošlošću.

-I naslov i podnaslov se prije svega odnose na čitaoce u Srbiji, zato što je u Srbiji daleko najviše i čitalaca i onih koji ne znaju, zato što neće da znaju, šta je istina o ratu na Kosovu. Nevezano da li nisu bili u prilici ili okreću glavu od ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Naslov “Smeh pod vešalima” je jedan psihološki iliti psihijatrijski izraz i označava nekoga ko je u bezizlaznoj životnoj situaciji ili je bukvalno na vješalima ili pred streljačkim strojem, a u takvoj situaciji se smije – rekao je autor Rade Radovanović.

Urednik bh. izdanja je Damir Bećirović koji je u svom izlaganju istakao zadovoljstvo što je knjiga napokon dostupna i čitateljima u Bosni i Hercegovini, a izdavač je “Dialogos” kojeg predstavlja Resul Mehmedović, koji je zaslužan i za grafičku opremu knjige o kojoj je autor imao riječi hvale.

Radovanovićeva knjiga u Tuzli je promovisana uz prisustvo velikog broja zainteresiranih, te predstavnika  brojnih medija i osoba iz akademskog i javnog života, koji su promociju pretvorili u konstruktivan dijalog sa zaključkom da procesi suočavanja sa istinom u svim državama regije ne smiju biti zaustavljeni.

Dijelove iz knjige je čitala glumica Nina Terzić.

Nakon promocije u Tuzli “Smeh pod vešalima” večeras će biti predstavljen i publici u Mostaru.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti