Aktuelne vijesti

7 razloga zašto posjetiti Gradačac

Zašto posjetiti Gradačac je grad sa bogatom historijom, skrivenim...

Odobreno 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK – .

<!{min-width:100%!important;width:100%!important}]]> Mandatno pismo i Pismo namjere, čime je izražena spremnost...

Započete pripreme na predstavi ”Hoću kući” –

Datum:

Pozorište mladih Tuzle je ovogodišnji učesnik festivala „Balkantage 2023“ koji se ove godine realizuju od 24.5 – 15.7.2023. godine u Minhenu. Dva mjeseca razvnovrsnog programa ovaj kosmopolitski milionski grad bit će u znaku Balkana, njegove kulture i tradicije kroz koncerte, filmove, panel diskusije, tradicionalni bazar sa folklorima i specijalitetima, pozorišne predstave, književni susreti, susrete mladih.

Na Danima Balkana u Minhenu 2023. godine namjera je skrenuti pažnju na činjenicu da su mogućnosti političkog utjecaja za ljude iz balkanske dijaspore ograničene i zapitati se šta migranti i izbjeglice u Njemačkoj mogu uraditi da dobiju više političkog utjecaja? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražit ćemo na ovogodišnjim „Danima Balkana“ s posebnim akcentom na pitanja: Da li migranti – posebno ljudi u balkanskoj dijaspori – imaju političku moć ili smo mi nemoćni? Kako možemo mobilizirati naše zajednice, ovdje u dijaspori i na Balkanu, da dostignemo svoj puni potencijal i ostvarimo promjene? Da li nas velike krize ovog vremena jednostavno obuzimaju ili možemo da se odbranimo od njih? I naravno, naš pristup će biti u tradiciji Balkanskih dana: to znači da nećemo samo održavati simpozijume, već ćemo pjevati, plesati, jesti, družiti se i smijati se i tako razmjenjivati ​​iskustva i jačati našu zajednicu.

Pozorište mladih Tuzle će se u ime Bosne i Hercegovine, na „Danima Baklana“ u Minhenu predstaviti predstavom „Hoću kući“ nastalu po motivima originalnog teksta „Kući“ autorice Ljudmile Razumovske, a adaptaciju teksta uradila je Amila Beširović. Riječ je o obnovljenoj predstavi premijerno izvedenoj 2016. godine. Predstava govori o životu djece na ulici, beskućnicima, prosjačenju, organizovanoj trgovini ljudima i prostituciji. Radnja predstave smještena je u podrum napuštene zgrade u kojoj djeca sanjaju samo o jednom: o kući koju nemaju. Prepuna teških životnih priča i spektrom emocija koju likovi doživljavaju, ovo je priča potrebna svima nama, da nas informiše, edukuje, upozorava, pokreće na akciju.

Ekipu predstave čine polaznici Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle; učenici Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla i studenti glume Akademije dramskih umjetnosti Tuzla. U predstavi igraju: Amila Beširović, Kemal Fazlić, Amila Šećerbegović, Mirza Mujagić, Zerina Mujkić, Amar Mujkić, Tarik Kačapor, Dalal Dea Stolica, Sara Miščević, Adi Atlić, Mateo Marijanović, Vedad Naimkadić, Edin Džaferović i Zejd Sukanović. Režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić.

Premijera obnovljene predstave u Tuzli biće odigrana krajem maja 2023. godine.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti